Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
cebula 1 szt
pomidory 4 szt
śmietana 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
parmezan starty 2 łyżki
curry 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
miód 1 łyżka
sól
pieprz
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Dojrzałą dynię obieramy ze skórki usuwamy miąższ z pestkami ze środka,miąższ kroimy w grubą kostkę i układamy w żaroodpornej formie i wstawiamy na 10 min do nagrzanego piekarnika.Na jednej łyżce masła dusimy drobno pokrojoną cebulę i przyprawiamy solą i pieprzem.Pomidory sparzamy obieramy ze skórki i kroimy w kostkę dodajemy do cebuli i kilka minut dusimy razem,zestawiamy z ognia i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny,curry,solą pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Sos powinien być pikantny.Mieszamy ze śmietaną i zalewamy lekko podpieczoną dynią posypujemy startym serem i ponownie wstawiamy do piekarnika do czasy zarumienienia się sera .Przed podaniem posypujemy natką pietruszki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 27.09.2011 17:12
super
Emilia22 05.09.2011 16:12
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak