Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gotowane karczochy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczzochy 4 szt
dymki 4 szt
cytryna 2 szt
oliwa 1/3 szklanki
ocet balsamiczny 4 łyżki
miód 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: gotowane karczochy

Karczochy myjemy zalewamy wodą tak aby były przykryte dodajemy dokładnie wyparzoną jedną cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki i gotujemy na małym ogniu 40 min,odcedzamy i studzimy.W małym rondelku na łyżce oliwy podsmażamy umyte osuszone i drobno pokrojone cebulki,dodajemy pozostałą oliwę,zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy ocet i miód.Karczochy układamy w salaterce polewamy sosem przykrywamy i odstawiamy na dobę do lodówki.Przed podaniem dekorujemy plasterkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak