Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 5 szt
ryż 1 szklanka
mięso wieprzowe 350 gram
cebula 1 szt
przecier pomidorowy 5 łyżek
sól 1
pieprz 1
Kucharek przyprawa uniwersalna 1
ser żółty 75 gram
jajko 1-2 szt
masło 50 gram
woda 80 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana

Odciąć kapelusze papryczek, usunąć gniażda nasienne i białe błonki. Ugotować ryż w osolonej wodzie, zmielić mięso, cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać ryż, mięso, cebulę, jajko i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodać trochę wody. Nadziać papryczki, posypać startym żółtym serem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na którym należy położyć (najlepiej zamrożone) masło, podlać 1/3 szkalnki wody. Kapelusze papryki także zapiec w piekarniku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 160-170 stopni i piec ok. 40-45 minut. Po upieczeniu przykryć lekko paprykę kapeluszami. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.03.2014 00:07
bardzo smaczna
Sylwia56
Sylwia56 23.05.2012 17:51
pyszne
IKrakowianka 02.02.2012 23:50
uwielbiam takie faszerowane warzywa
pacpaw 13.01.2012 20:35
o dawno nie jadłem takiej papryczki
gusia1000 08.12.2011 19:51
Lubię !
eli82 05.09.2011 15:52
lubię faszerowaną paprykę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak