Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cukinia pieczona z ziołami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1/2 kg
masło 1 łyżka
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
ser gouda 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: cukinia pieczona z ziołami

Cukinie myjemy kroimy najpierw wzdłuż na pół a potem połówki w poprzek na pół,układamy płaską stroną w żaroodpornym naczyniu z roztopionym masłem na dnie i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,posypujemy drobno pokrojoną cebulą wymieszaną z solą pieprzem i ziołami,następnie skrapiamy sokiem z cytryny przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do piekarnika na 15 min w 180 stopniach.Na chwilę wyjmujemy zdejmujemy folię równomiernie układamy ser wymieszany ze śmietaną i bułką tartą i ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.11.2011 18:57
extra
Krystyna32 10.11.2011 18:56
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak