Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem brzoskwiniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinia 2 kg
cukier 3/4 kg
woda 1/5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: dżem brzoskwiniowy

Brzoskwinie wybieramy dojrzałe i nie zepsute, sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do garnka , podlewamy odrobiną wody, gotujemy na bardzo wolnym ogniu, kiedy odparują z soku dodajemy cukier, w zależności od upodobań możemy dodać wiecej lub mniej. Gotujemy około 0,5 godziny, potem odstawiamy na noc i następnego dnia znowu gotujemy aż będą gęste, przekładamy do słoików.
Nie ma konieczności pasteryzowania, ale jeśli ktoś ma obawy pasteryzujemy około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 17.10.2011 21:33
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak