Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapusta włoska nadziewana ryżem i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 szt
ryż 3/4 szklanki
cebula 2 szt
oliwa 2 łyżki
grzyby suszone 5 dkg
śmietana 1/4 szklanki
mąka 1 łyżka
Bulion grzybowy 1 kostka
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
bazylia świeża 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta włoska nadziewana ryżem i grzybami

Grzyby moczymy w małej ilości wody gotujemy,wyjmujemy i drobno kroimy a wywar zachowujemy. Cebulę drobno kroimy i zarumieniamy na oleju dodajemy grzyby i ryż ugotowany na sypko i mieszamy,doprawiamy solą pieprzem,majerankiem i kminkiem.Kapustę oczyszczoną z zewnętrznych liści kroimy na cztery części wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli oraz cukru i blanszujemy przez kilka minut.Delikatnie wyjmujemy odsączamy i układamy w płaskim rondlu rozsuwając liście.Między liście wkładamy farsz i ściskamy aby kształtem przypominały cząstki kapusty.Podlewamy szklanką wywaru z kapusty z rozpuszczoną w nim kostką bulionu grzybowego i dusimy przez kilka minut na małym ogniu.Wywar z grzybów mieszamy z mąką i śmietaną i wlewamy do sosu i doprawiamy do maku odrobiną cukru i dusimy jeszcze przez chwilę.Podajemy udekorowane listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 06.09.2011 21:47
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak