Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z bitą śmietaną i borówką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
borówka smażona z cukrem 150-200 gram
ananas w puszce 1 szt
śmietana 30% 750 ml
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 20 gram
dżem z czarnej porzeczki 100 gram
kawa 2 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z bitą śmietaną i borówką

Biszkopt z 8 jaj (przepis również zamieściłam) kroimy na 4 płaty. Spodni krążek odwracamy \"do góry nogami\" polewamy połową szklanki zaparzonej wcześniej kawy mielonej, po chwili smarujemy przesmażoną z cukrem borówką i odrobiną bitej śmietany. Kładziemy kolejny krążek biszkoptu i również polewamy do połową szkalnki kawy. Układamy pokrojonego na drobne kawałki ananasa i odrobinę bitej śmietany. Kolejny płat także nasączamy kawą i rozsmarowujemy dżem z czerwonej porzeczki oraz odrobinę bitej śmietany (tak 2 łyżki na każdy krążek). Kładziemy ostatni krążek ciasta, polewamy go kawą i smarujemy cały tort dość obficie bitą śmietaną, wyrównując wszystkie niedoskonałości. Dekorujemy biszkopt ananasem, odrobiną kawy mielonej i tym, na co mamy akurat ochotę :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 05.02.2012 09:36
super!
pacpaw 15.01.2012 17:38
niezły
gusia1000 07.12.2011 12:55
Smaczne ciasto.
Brigitte 20.11.2011 10:45
puszysty jak chmurka
aacaac 31.10.2011 07:42
fajne
jasiek 18.09.2011 13:25
wyśmienity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak