Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
cukier 24 dag
mąka 26 dag
sól 1
proszek do pieczenia 5 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając na samym początku szczyptę soli, a po chwili także cukier. Gdy białka są idealnie ubite, dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy. Następnie dodajemu przesianą przez sito mąkę wymieszaną uprzednio z łyżeczką proszku do pieczenia i mieszamy powoli (najlepiej będzie wymieszać łyżką, ale biszkopt wyjdzie także wtedy, gdy mąkę wymieszamy mikserem na najniższych obrotach, musimy tylko pamiętać o tym, aby mieszać w jedną stronę). Gdy mąka jest już idealnie wymieszana, wylewamy ciasto do tortownicy (wysmarowanej uprzednio masłem lub dobrą margaryną i posypanej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Pieczemy około 30-35 minut (sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już suche). Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy dwukrotnie z wysokości około 80 cm na podłogę wyłożoną ściereczkami (aby nie porysować płytek) i wkładamy do uchylonego piekarnika, by \"doszedł\".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.12.2011 17:54
Fajnie wygląda.
Brigitte 12.11.2011 11:54
Coś, czego było mi trzeba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak