Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając na samym początku szczyptę soli, a po chwili także cukier. Gdy białka są idealnie ubite, dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy. Następnie dodajemu przesianą przez sito mąkę wymieszaną uprzednio z łyżeczką proszku do pieczenia i mieszamy powoli (najlepiej będzie wymieszać łyżką, ale biszkopt wyjdzie także wtedy, gdy mąkę wymieszamy mikserem na najniższych obrotach, musimy tylko pamiętać o tym, aby mieszać w jedną stronę). Gdy mąka jest już idealnie wymieszana, wylewamy ciasto do tortownicy (wysmarowanej uprzednio masłem lub dobrą margaryną i posypanej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Pieczemy około 30-35 minut (sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już suche). Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy dwukrotnie z wysokości około 80 cm na podłogę wyłożoną ściereczkami (aby nie porysować płytek) i wkładamy do uchylonego piekarnika, by \"doszedł\".

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Brigitte

    Coś, czego było mi trzeba :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Fajnie wygląda.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !