Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tyrajmisiu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 250 ml
cukier 4 czubate łyżki
cukier waniliowy 16 gram
likier amaretto 125 ml
kakao 2 czubate łyżki
espresso 2 czubate łyżki
biszkopty podłużne 26 szt
ser mascarpone 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tyrajmisiu

Śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy ubite w osobnym naczyniu (na biało) z łyżką cukru zółtka dwóch jaj. Następnie dokładamy po trochu ser mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
W prostokątnym przezroczystym naczyniu układamy warstwę podłużnych biszkoptów. Każdy polewamy łyżką kawy wymieszanej z amaretto (kawę rozpuszczamy w około 125 ml wody, po wystygnięciu dodajemy likier). Gdy biszkopty pochłoną kawę, wykładamy na nie połowę masy serowo- śmietanowo-jajecznej oraz układamy kolejną warstwę biszkoptów, które także polewamy kawą i na które nakładamy pozostały ser. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy przez drobne sitko kakaem.
Smacznego:-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 18.02.2012 21:46
pysznosci
Magda60 18.02.2012 21:46
pysznosci
dorotka0000025 26.01.2012 13:29
ha ha ale smieszna nazwa
pacpaw 11.01.2012 20:14
hahaha :o)
gusia1000 06.12.2011 17:47
Pycha.
ajres 25.09.2011 20:14
uwiwelbiam
ajres 25.09.2011 20:14
uwiwelbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak