Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy ostry

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Liście mięty 30 dag
cebula 50 dag
pomidor 25 dag
musztarda 2 łyżeczki
cukier 25 dag
ocet winny 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jabłko winne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy ostry

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać, miętę posiekać. Pomidory, jabłka, cebulę i miętę włożyć do rondla i rozprażyć, dodać musztardę, pół szklanki octu, sól i pieprz, gotować - mieszając - na niewielkim ogniu około 40 minut. Pozostały ocet zagotować z cukrem. Sos przetrzeć przez sito, połączyć ze słodkim octem i - wciąż mieszając - gotować jeszcze 20 min. Gorący rozlać do wyparzonych słoików i odstawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 29.05.2012 11:07
pyszne
Justyna37 13.04.2012 20:41
super
cukiereczek 15.02.2012 07:03
super
stokrotka 13.02.2012 18:59
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak