Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi pieczone z nadzieniem z szynki, pieczarek i ryżu

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
masło 10 dag
śmietana 5 łyżek
jajko 1 szt
gotowana szynka 25 dag
koperek 1 pęczek
ryż 6 dag
cebula 1 szt
masło 1 łyzka
pieczarki 10 dag
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczone z nadzieniem z szynki, pieczarek i ryżu

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 0,5 łyżeczki soli, 10 dag masła, 1 jajko i śmietanę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia.Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i razem z szynką kroimy w drobna kostkę.. W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulkę i pieczarki. Następnie dodajemy ryż i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i szklanką wycinamy kółka. Na krążkach układamy porcje farszu i sklejamy pierożki. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 min w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 01.12.2013 10:41
fajny przepis
kate.500 14.08.2013 00:08
pycha jedzonko
Małgorzata106 05.06.2013 20:31
przepyszne
Kuchareczka2 08.04.2013 20:22
lubie takie pierogi
traktorek 05.04.2013 20:02
smakowite i piękne
AURELKA 20.03.2013 20:01
uwielbiam takie
Fiffi 03.06.2012 22:18
bardzo fajne
1j1o1l1a1 05.09.2011 12:44
apetyczne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak