Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukienia 30 dag
mleko 150 ml
drożdże 4 dag
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna razowa 35 dag
mąka żytnia 15 dag
kminek 2 łyżeczki
ziarna słonecznika 10 dag
olej do formy
sól do smaku
papryka czerwona 1 strąk

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z warzywami

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy, by puściła sok. Odsączamy i odciskamy sok. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii.Mleko lekko podgrzewamy. Połowę mleka odlewamy, dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki pszennej razowej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Obie mąki, dwie łyżeczki soli, kminek, słonecznik mieszamy w miseczce.Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, cukinię i paprykę i pozostałe mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.Po ok. 30 min ciasto przekładamy do posmarowanej olejem keksówki. Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.03.2013 19:26
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak