Sposób przygotowania

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy, by puściła sok. Odsączamy i odciskamy sok. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii.Mleko lekko podgrzewamy. Połowę mleka odlewamy, dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki pszennej razowej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Obie mąki, dwie łyżeczki soli, kminek, słonecznik mieszamy w miseczce.Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, cukinię i paprykę i pozostałe mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.Po ok. 30 min ciasto przekładamy do posmarowanej olejem keksówki. Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    bardzo ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !