Sposób przygotowania

Mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, 300 ml mleka, proszek do pieczenia miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na 30 min a następnie na patelni posmarowanej olejem smażymy 5 naleśników.Przygotowujemy farsz:trzy jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z miękkim masłem, 5 dag cukru, cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką z cytryny oraz rodzynkami. Twaróg mielimy w maszynce / lub kupujemy mielony/ i wraz z rodzynkami dodajemy i dodajemy do farszu. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy do masy serowej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Farszem smarujemy naleśniki, posypujemy opłukanymi, dobrze odsączonymi jeżynami i zawijamy. Naleśniki przekrawamy na pół lub na trzy części i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pozostałe jajko mieszamy z pozostałym mlekiem i cukrem. Powstałą mieszanką zalewamy naleśniki. Zapiekamy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !