Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tatarskie kibini

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka krupczatka 30 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
miękka margaryna 15 dag
śmietana 2 łyżki
jajko 2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
karkówka 30-40 dag
cebula biała 1 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
smalec
sól
papryka mielona
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: tatarskie kibini

Karkówkę umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej smalec i podsmaż karkówkę. Gdy będzie już zrumieniona, wrzuć posiekaną drobno cebulę. Smaż na wolnym ogniu 7 min. Po 4 min. dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Ciasto na pierogi: Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do całości wbij jajka, dodaj margarynę i 2 łyżki śmietany. Szybko zagnieć. Ciasto włóż na 30 min. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj szklanką koła o średnicy 7 cm.
Na każdym krążku ciasta połóż łyżkę farszu i zakryj drugim krążkiem. Zaklej dokładnie z każdej strony i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Nastaw piekarnik na 200 stopni. roztrzep żółtko w miseczce i pędzelkiem posmaruj każdy pierożek. Posyp kminkiem.
Wstaw do piekarnika i piecz 30 min. Po wyjęciu z pieca odczekaj 15 min. Podawaj ciepłe do barszczu lub osobno jako przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

24.12.2013 13:31
Do barszczyku pierwsza liga. Roboty dużo, ale warto
indi 12.04.2012 21:29
ciekawe
dorotka0000025 06.04.2012 13:37
ciekawe
Ewa/kalapurtka 05.09.2011 19:55
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak