Sposób przygotowania

Jabłka obrać ze skórki i pokroić lub zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier. Mąkę przesiać dodać rozkruszone drożdże, cukier puder, jajka, posiekane masło, oliwę, sól, proszek do pieczenia( płaską łyżeczkę) i ugnieść ciasto. Większą część ciasta wykładamy na posmarowaną tłuszczem formę( tortownicę) i podnosimy boki. Na ciasto kładziemy jabłka i posypujemy je cynamonem. Rozkładamy pozostałe, rozwałkowane ciasto.
Piec w 180 C przez ok 50 min aż boki będą lekko odstawać od formy.

Szarlotka smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !