Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z kaszką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

babeczki
margaryna 125 g
mąka 250 g
cukier 50g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
mleko 1/2 l
kasza manna 1/2 szklanki
masło 100 g
cukier puder 50 g
Polewa:
gorzka czekolada 50 g
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kaszką

Kroki postępowania

1
Miękką margazrynę siekamy i dodajemy mąkę z cukrem zwykłym i waniliowym oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy aż powstanie gładka masa. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie foremki do pieczenia babeczek smarujemy KASIĄ i obsypujemy mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy w miarę cienko i przekładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut.
Krok 1 - Babeczki z kaszką foto
2
Mleko podgrzewamy, do gotującego się mleka wsypujemy kaszę i gotujemy na maleńkim ogniu, ciągle mieszając aż kasza zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 2 - Babeczki z kaszką foto
3
Do ostudzonych babeczek nakadamy schłodzoną masę
Krok 3 - Babeczki z kaszką foto
4
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanej miseczki, dolewamy mleko i stawiamy miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem.
Babeczki ozdabiamy polewą czekoladową
Krok 4 - Babeczki z kaszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 19.10.2012 13:04
rewelacyjne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak