Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z pieczarkami i pomidorem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
jajko 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
cebula 1 szt
pomidor 2 szt
pieczarki 15 dag
żółty ser 10 dag
natka pietruszki 0,5 pęczka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
wędzony boczek 4 (chudy)
papryka czerwona 1 strąk

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z pieczarkami i pomidorem

Ziemniaki i cebulę obieramy. Ziemniaki opłukujemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy na ostro solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną dzielimy na cztery części. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy na nim kolejno cztery placki na złoty kolor z obu stron.Usmażone placki przekładamy na papierowy ręcznik i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, opłukujemy i kroimy w paseczki. Pomidora kroimy w plasterki. Pieczarki oczyszczamy i także kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory i pieczarki układamy na gotowych plackach ziemniaczanych, posypujemy startym serem a na wierzchu układamy plastry boczku. Zapiekamy kilka minut aż ser się roztopi a boczek podpiecze. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 03.06.2012 15:13
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak