Sposób przygotowania

Kalafior umyj, podziel na różyczki, wrzuć do garnka, zalej szklanką wody i szklanką mleka, posól. Gotuj bez pokrywki 10 min. osącz. Odłóż 4 najładniejsze różyczki, a połowę pozostałych zmiksuj na gładko z dodatkiem 2 żółtek. Dopraw solą i gałką muszkatołowa. Ser zetrzyj na tarce. Pistacje oddziel z łupinek. Do masy kalafiorowej dodaj ser, pistacje i całe różyczki kalafiora.
Ciasto na pizzę wyjmij z opakowania, rozwałkuj na stolnicy, wytnij z niego małą szklanką kółeczka. Na każdym ułóż po porcji farszu. Porcje ciasta składaj na pół, zlepiaj brzegi, formując pierożki. Układaj je na przykrytej pergaminem blasze.
Pozostałe żółtka roztrzep z łyżką wody, posmaruj nimi pierożki i posyp sezamem. Piecz 15 min. w temp. 180 stopni.
Masło roztop w garnku, zrumień na nim resztę sezamu. Gotowe pierożki podawaj na gorąco z różyczką kalafiora polaną masłem z sezamem i udekorowane natką pietruszki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !