Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z galaretką i biszkoptami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
mąka 6 łyżek
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
masa
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka zwykła 1 łyżka
mleko 1 szklanka
cukier pół szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
margaryny 1 kostka
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
DODATKOWO:
galaretka truskawkowa 2 opakowania
wiórki kokosowe
biskzopty 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z galaretką i biszkoptami

Kroki postępowania

1
Podzielić składniki na biszkopt na pół, gdyż z tych składników musimy upiec 2 biszkopty. Przepis podaję na 1 biszkopta, drugiego zrobić tak samo.
Białka oddzielić od żółtek. Białka bić. Dodać cukier. Ubić na gładką i puszystą pianę.
Krok 1 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
2
Do masy dodać 3 żółtka, Wymieszać mikserem na małych obrotach.
Krok 2 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
3
Dodać 3 łyżki mąki wymieszane z 1,5 łyżeczką proszku do pieczenia. Wmieszać łyżką wolnymi ruchami.
Krok 3 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
4
Tak powstałe ciasto wstawić do brytfanny wysmarowanej masłem.
Krok 4 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
5
Piec w piekarniku przez ok. 25 minut.
Tak samo przyrządzić drugi biszkopt z pozostałych składników na biszkopt.
Krok 5 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
6
Zrobić masę: ze szklanki mleka odlewamy trochę i dajemy do garnka. Resztę mleka zagotować. Do garnuszka z odrobiną mleka dać mąki, cukry i jajko.
Krok 6 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
7
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
8
Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z wymieszanymi składnikami. Wymieszać.
Krok 8 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
9
Wsypać galaretkę w proszku i mieszać do momentu aż zacznie się masa gotować a składniki będą wymieszane. Odłożyć do ostygnięcia.
Krok 9 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
10
Margarynę zmiksować. Dodawać po trochu masy. Odłożyć do lodówki.
Krok 10 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
11
Zrobić galaretki jak podano na opakowaniu w podwójnej ilości wody.
Krok 11 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
12
Jednego biszkopta przełożyć połową masy. Na około i w środku ułożyć biszkopty (ciastka)
Krok 12 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
13
Ułożyć w środku wg uznania.
Krok 13 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
14
Wylać lekko tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki na 1,5 godziny.
Krok 14 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
15
Gdy galaretka zgęstnieje wyłożyć na nią pozostałą masę. Zostawić trochę masy na sam wierzch.
Krok 15 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
16
Przykryć drugą częścią biszkopta. Wysmarować odrobiną masy.
Krok 16 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
17
Posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 17 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto
18
Smacznego!
Krok 18 - Biszkopt z galaretką i biszkoptami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 18.12.2012 11:48
@Pyza: jest napisane, że składniki należy podzielić na pół, czyli do jednego biszkopta pójdzie 1,5 łyżeczki proszku, czyli w sam raz.
SmacznaPyza 06.12.2012 19:06
o mamo, a po co aż tyle proszku do pieczenia ?!
plocia 16.07.2012 22:10
smaczne ciasteczka to tylko u Pani :)
KasiaK90 06.11.2011 11:01
pyszne ciasto
tomek18 12.09.2011 07:45
przesuper
aginaa 04.09.2011 11:27
musi byc smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak