Sposób przygotowania

Przepis z opakowania po mące żytniej ,jest to pierwszy w moim życiu chleb który wygląda i smakuje jak chleb bo wcześniej bywało różnie .

W większej misce wymieszać suche składniki ,dodać cały zakwas i letnią wodę (wodę dolewamy ostrożnie bo nie musi być cała zużyta )zagniatamy gładkie i zwięzłe ciasto.
Odstawiamy na 30 min po tym czasie jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na 8 godz do wyrośnięcia ,po tym czasie formujemy dwa malutkie bochenki,dobrze je posypujemy mąką (mąka może być pszenna)nacinamy na środku i odstawiamy jeszcze na 2 godz.
Pieczemy w temp.60st 5 min ,150st 5 min i na koniec w temp.200st około 30 min .
W piekarniku oprócz blaszki z chlebem umieszczamy naczynie z wodą ja pod koniec pieczenia swoje usunęłam bo skończyła mi się woda,po upieczeniu spody smarujemy wodą i odstawiamy do ostygnięcia na kratce.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    smakowite
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Pięknie wyrósł!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    Fajny :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !