Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

kapusta pekińska, miękka część - 1/2 większej główki,
kukurydza konserwowa - puszka, 240g,
pomidory (polne) - 3 większe,
cebula,
podwójna pierś kurczaka,
olej,
przyprawa gyros,
maggi,
sól,
pieprz,
oregano suszone,
czosnek - 2 ząbki,
majonez - 6 łyżek,
jogurt naturalny - 3 łyżki,
sok z cytryny - łyżka,
pieprz ziołowy.

PRZYGOTOWANIE:

Filety umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kosteczkę. Przyprawić przyprawa Gyros, maggi, solą, pieprzem ziołowym i czarnym mielonym, oraz suszonym oregano. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, lub jeśli mamy dobrą patelnię, smażymy bezdeszczowo. Usmażone mięso odcedzamy z płynu i studzimy. Przekładamy na dno dużej, najlepiej przezroczystej salaterki. Pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy, podobnie postępujemy z cebulą. Na mięso ukladamy warstwę cebuli, następnie warstwę pomidorów. Pomidory posypujemy sola i pieprzem ziołowym. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Można dodać nieco świeżo zmielonego pieprzu. Sosem polewamy pomidory. Następnie kładziemy warstwę odsączonej kukurydzy, a na nią posiekana drobno kapustę pekińską. Wstawiamy na 20 minut do lodówki aby smaki się przegryzły.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !