Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rybka pod cebulą, pieczarkami i serem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mintaj
cebula
pieczarki

Przepis i sposób przygotowania na: Rybka pod cebulą, pieczarkami i serem

SKŁADNIKI:

filety z dowolnej ryby morskiej, u mnie mintaj - 500g,
cebula - duża,
pieczarki - 300g,
serek śmietankowy, kanapkowy typu Philadelphia - kilka łyżeczek,
czosnek - 3 ząbki,
masło - 2 łyżki,
ser żółty, u mnie Gouda - 150g,
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy,
cukier,
curry,
sok z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry, cebule obrać, umyć i pokroić w piórka. Rybę w razie potrzeby rozmrozić. Wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety ulozyc obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem ziołowym oraz curry. Posypać zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w 170 stopniach. W czasie, kiedy ryba nam się piecze, na dwóch łyżkach masła podsmażamy przez minutkę cebulę, którą posypujemy dwoma szczyptami cukru. Po chwili, do cebuli dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do miękkości. Każdy plaster podpieczonej podpieczonej ryby smarujemy cienko kremowym serkiem. Następnie filety obkładamy pieczarkami z cebulą. Wierzch posypujemy startym zółtym serem i wstawiamy do piekarnika. Piekłam przez około 10 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu można polać keczupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cikakameku 14.05.2012 12:41
zrobiłam - wyszło bardzo pyszne danie! Polecam!
anemon 04.01.2012 08:33
Ile tu smaków i aromatów. Świetny pomysł na rybę.
caroline1983 02.12.2011 19:33
świetne danie
jozefinach 24.11.2011 14:07
Pychota
gottrina 22.11.2011 18:44
świetnie wyglądają
gottrina 22.11.2011 18:44
świetnie wyglądają
stokrotka 23.10.2011 09:54
świetna
smakowita 23.09.2011 14:04
smaczna rybka
Renia1 20.09.2011 16:53
oo wyglada pysznie
Magda60 18.09.2011 20:57
ja tez skosztuje
sylwia / sytofala 08.09.2011 15:34
muszę skosztować pyszności
Kopiko1983 08.09.2011 06:32
Zaskoczył mnie ten przepis na rybkę - oczywiście baardzo pozytywnie! Nigdy tak nie robiłam, a tutaj proszę - jakie pyszności!
pacpaw 07.09.2011 19:55
dzięki temu przepisowi znowu chyba zacznę jeść rybki
halinka1011 04.09.2011 08:54
smakowite
gosia47-47 04.09.2011 08:11
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak