Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

filety z dowolnej ryby morskiej, u mnie mintaj - 500g,
cebula - duża,
pieczarki - 300g,
serek śmietankowy, kanapkowy typu Philadelphia - kilka łyżeczek,
czosnek - 3 ząbki,
masło - 2 łyżki,
ser żółty, u mnie Gouda - 150g,
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy,
cukier,
curry,
sok z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry, cebule obrać, umyć i pokroić w piórka. Rybę w razie potrzeby rozmrozić. Wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety ulozyc obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem ziołowym oraz curry. Posypać zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w 170 stopniach. W czasie, kiedy ryba nam się piecze, na dwóch łyżkach masła podsmażamy przez minutkę cebulę, którą posypujemy dwoma szczyptami cukru. Po chwili, do cebuli dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do miękkości. Każdy plaster podpieczonej podpieczonej ryby smarujemy cienko kremowym serkiem. Następnie filety obkładamy pieczarkami z cebulą. Wierzch posypujemy startym zółtym serem i wstawiamy do piekarnika. Piekłam przez około 10 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu można polać keczupem.

Komentarze

  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    smakowite
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    dzięki temu przepisowi znowu chyba zacznę jeść rybki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Zaskoczył mnie ten przepis na rybkę - oczywiście baardzo pozytywnie! Nigdy tak nie robiłam, a tutaj proszę - jakie pyszności!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    muszę skosztować pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    ja tez skosztuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renia1

    oo wyglada pysznie
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    smaczna rybka
  • 1
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    świetna
  • 2
    original
    Opublikowano

    gottrina

    świetnie wyglądają
  • 2
    original
    Opublikowano

    gottrina

    świetnie wyglądają
  • 2
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    świetne danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ile tu smaków i aromatów. Świetny pomysł na rybę.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Cikakameku

    zrobiłam - wyszło bardzo pyszne danie! Polecam!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !