Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki drobiowe z kalafiorem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 0,5 kg
kalafior 1 szt
olej 4 łyżki
curry 1 łyżka
świeże oregano posiekane 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 2 łyżki
bazylia świeża 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki drobiowe z kalafiorem

Kalafiora myjemy, osuszamy, dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy i dokładnie osączamy. Mięso oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w wąskie cienkie paski. każdy pasek z jednej strony lekko skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Mięso odstawiamy na ok. 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło i przyprawę curry. Wrzucamy różyczki kalafiora i smażymy ciągle delikatnie mieszając ok. 3-4 min. Wyjmujemy z patelni. Paski mięsa posypujemy ziołami i zwijamy w ciasne roladki. Mięso i różyczki kalafiora nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak