Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka zapiekane ze szczawiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
świeży szczaw 0,5 kg
masło 10 dag
śmietana 12 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
masło do foremek

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane ze szczawiem

Szczaw przebieramy, opłukujemy, osączamy, kroimy w paski, podsmażamy na połowie masła, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Sześć żaroodpornych małych bulionówek natłuszczamy masłem i rozkładamy w nich szczaw. Do każdej wbijamy po jajku, polewamy śmietanką, oprószamy solą i na wierzchu kładziemy po kawałku masła. Zapiekamy ok. 8-10 min w temp. 220 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 10.06.2012 07:48
pomysłowe
1j1o1l1a1 04.09.2011 12:47
ciekawy sposób na...szczaw :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak