Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z farszem dyniowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 20 dag
cukier 0,7 szklanki
kwaśna śmietana 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
sól 1 szczypta
jajko 2 szt
cukier do farszu 0,5 szklanki
mleko skondensowane 1 szklanka
cynamon 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
listki melisy do dekoracji
tłuszcz do formy
dynia 1,5 szklanki
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
goździki mielone 0,25 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z farszem dyniowym

Z mąki, masła cukru, szczypty soli, żółtek i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min a następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną, oprószoną bułką tartą formę do tarty.Nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor / ok. 10-15 min/ w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pokrojoną dynię, jajka, cukier, cynamon, imbir, mielone goździki i sól miksujemy na puszystą masę. Na koniec wlewamy mleko i jeszcze chwilkę ubijamy. Farsz wylewamy na podpieczone ciasto i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 200 stopni C na złoty kolor. Studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.09.2013 09:29
fajny pomysł
Łukasz15 02.12.2012 22:34
Fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak