Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z indyka w ziołowo-mlecznym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dymki bez szczypiorku 2 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
bulion warzywny 1,5 szklanki
mleko skondensowane 200 ml
estragon 2 łyżeczki
oregano 1 szczypta
bazylia 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżeczka
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
indyk 75 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z indyka w ziołowo-mlecznym sosie

Dymki oczyszczamy, drobno siekamy i przesmażamy na oliwie. Do mięsa mielonego dodajemy przesmażoną cebulkę, jajko, sól, pieprz i łyżeczkę estragonu. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie formujemy pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej. Do garnka wlewamy bulion, mleko, dodajemy pozostałe zioła, zagotowujemy. Dodajemy pulpety i gotujemy ok. 20 min. Sos zagęszczamy mąką, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak