Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony makaron z porem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
kasza manna 5 dag
jaja 2 szt
żółtko jajek 1 szt
sok z buraków 50 ml
por 2 szt
buraki ćwikłowe 2 szt
masło 10 dag
gęsta śmietana 4 łyżki
sól do smaku
mąka do stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony makaron z porem

Mąkę mieszamy z kaszą, dodajemy jajka, żółtko, sok z buraków i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, przykrywamy i odstawiamy na ok. godzinę. Pory oczyszczamy, myjemy i białe części kroimy w plasterki. Buraki szorujemy i gotujemy ok. 20 min w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w paseczki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i kroimy w paski. Makaron lekko przesuszamy a następnie wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 2 min. Odcedzamy. Buraki wkładamy do miski z roztopionym masłem, dokładnie mieszamy. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Porcje makaronu przekłądamy na talerze, posypujemy pokrojonym porem, ozdabiamy kleksami ze śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 14.02.2013 07:33
ciekawe
IKrakowianka 17.05.2012 20:32
musi bajecznie wyglądać na talerzu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak