Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z kaszą, dodajemy jajka, żółtko, sok z buraków i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, przykrywamy i odstawiamy na ok. godzinę. Pory oczyszczamy, myjemy i białe części kroimy w plasterki. Buraki szorujemy i gotujemy ok. 20 min w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w paseczki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i kroimy w paski. Makaron lekko przesuszamy a następnie wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 2 min. Odcedzamy. Buraki wkładamy do miski z roztopionym masłem, dokładnie mieszamy. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Porcje makaronu przekłądamy na talerze, posypujemy pokrojonym porem, ozdabiamy kleksami ze śmietany.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !