Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
cukier puder 10 dag
masło 1\\2 kostki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 2
mleko 2\\3 szklanki
ekstrakt pomarańczowy 2\\3 szklanki
sól
skórka otarta z pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa

Masło miksujemy dodając cukier i mieszamy aż cukier się całkowicie rozpuści, po rozpuszczeniu dodajemy po żółtku nadal miksujemy , białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę , do masy maślanej dodajemy obie mąki wraz z proszkiem , ubita piane sztywna i mleko ciasto mieszamy . A na koniec dodajemy likier pomarańczowy , wymieszać , przekładamy do foremki z kominkiem natłuszczonej i wysypanej bułką tartą , pieczemy 50 minut , po wystudzeniu obojętnie jak dekorujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 10.03.2012 18:30
ładna
babcia
babcia 10.03.2012 18:30
ładna
ogi18 29.11.2011 22:18
mniam:)
IlonaAlbertos 06.09.2011 23:13
Uwielbiam takie babki :)
Natalia/tubisiek 06.09.2011 20:58
ładna :)
novita26 06.09.2011 08:09
super
magical66 05.09.2011 19:43
pyszna
novita26 05.09.2011 07:49
mniam
Iwusia 04.09.2011 21:10
pychotka
artur7 04.09.2011 07:48
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak