Sposób przygotowania

Lesne, zdrowe grzyby-podgrzybki,kozaki,maślaczki-przebrać, oczyścić, umyć, osączyć. Duże, pokroić w paski a małe w całości ,zalac małą ilościa wrzącej wody.Poddusić by były prawie miękkie.Odcedzic. Nastepnie przełożyc do przygotowanych wcześniej,wyparzonych słoików.Zalać osoloną przegotowana wodą.Pasteryzowac ok. 1 godziny.Wyłozyc słoiki do wystudzenia do góry dnem.Następnego dnia ponownie pasteryzować 1 godz. Po wyjęciu ze słoika ,grzyby mozna wykorzystać do zup.sosów,makaronów,jajecznicy lub wg uznania.

Komentarze

  • 3
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    uwiebiam pasteryzowane
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    jak słoną wodą zalewamy - podaj proporcje
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    lepszy czytelny przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    pyszne grzybki
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wacław

    zalewa ta jest w proporcji: 1 litr przegotowanej,chłodnej wody(wlanie goracej mogłoby spowodować pekniecie słoików) + 1 płaska łyżka soli,grzyby wkładamy do słoików zostawiając 2-3 cm wolnego miejsca ponizej brzegu słoika.W razie wątpliwości prosze o pytania !
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne na zimę
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    super
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    lubię
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    lubię
  • 4
    original
    Opublikowano

    Motorek

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo przydatny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne grzybki
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    grzybki lubię w każdej postaci
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    dianix

    Mój narzeczony bardzo lubi takie grzybki i robie je dla niego, ja tylk olubie zbierac, jeść nie bardzo;]
  • 2
    original
    Opublikowano

    dianix

    Mój narzeczony bardzo lubi takie grzybki i robie je dla niego, ja tylk olubie zbierac, jeść nie bardzo;]
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    LuKaSz4761

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    też tak robimy
  • 2
    original
    Opublikowano

    junox

    świetne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    calliope

    ekstra :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    super
  • 4
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    ekstra grzybki
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    zawsze robię z octem lub mrożę a tu proszę coś nowego
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    smaczne
  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna152

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    lubimy takie grzybki
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    fajny pomysł tak jeszcze nigdy nie robiłam ale warto zapamiętać jak zabraknie miejsca w zamrażarce to można ten przepis wykorzystać :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    robiłam kiedyś takie pasteryzowane grzyby były super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alberto

    doby sposób.ja dodaje przed gotowaniem ocet nie tracą na kolorze ale tak też jest ok.polecam
  • 2
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    dobry zapas na zimę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Co za pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    Uwielbiam takie grzyby

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !