Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto bazyliowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bazylia 1 pęczek
mielone migdały prażone 30 g
orzeszki piniowe 30 g
limonka 1 sztuka
ocet winny 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól do smaku
parmezan starty 40 g
oliwa 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto bazyliowe

Oczyszczoną i umytą bazylię dokładnie osuszyłam na papierowym ręczniku, oderwałam grubsze łodygi (cieńsze można zostawić), porwałam na mniejsze kawałki.
Do blendera wrzuciłam mielone migdały, orzeszki piniowe, bazylię sól, pieprz, łyżeczkę cukru.
Otarłam skórkę z limetki na tarce do ziemniaków, dodałam do składników, sok wycisnęłam i także wlałam do blendera z pozostałymi składnikami. Dolałam oliwę i dokładnie zmiksowałam na puree.
Wsypałam parmezan, sól, pieprz, cukier i dokładnie wymieszałam, ale już drewnianą łyżką.
Wypełniałam słoiki do 5/6 wysokości, powierzchnię wyrównałam i zalałam oliwą tak, żeby całkiem przykryła pesto. Tak przygotowane pesto postoi w lodówce ok. 3 tygodni.
Z tej ilości składników mam 3 słoiczki po 160 ml.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 23.12.2011 20:40
Dobra alternatywa zamiast kupnych produktów.
gosia47-47 03.09.2011 21:03
lubię pesto :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak