Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety szwajcarskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe 6 plastry
ser żółty 150 g
ser gorgonzolla 100 g
czosnek 2-3 ząbki
sól 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat
jajko 1 sztuka
mąka do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
masło klarowane 5 łyżek
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety szwajcarskie

Plastry schabu niezbyt mocno rozbiłam tłuczkiem, posmarowałam każdy z jednej strony rozgniecionym czosnkiem, z drugiej posypałam przyprawami (oprócz papryki słodkiej), ułożyłam jeden na drugim na talerzu, odstawiłam na 2 h do lodówki

Na każdy plaster mięsa kładłam na brzegu gruby słupek sera żółtego, na niego cienki słupek gorgonzoli, posypywałam papryką słodką i zawijałam kotlety jak krokiety.
Kładłam na rozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu.
Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 1/2 h.Zdjęłam pokrywkę i zapiekałam dalsze 10 minut, żeby odparować wilgoć.
Podawałam z koperkowymi ziemniaczkami i mizerią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 17.11.2011 19:54
pycha
maryśka 21.09.2011 08:20
smaczniutkie
Sarenka 06.09.2011 14:11
Sliczne i apetyczne
aguus 03.09.2011 19:58
Wyglądają rewelacyjnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak