Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka wieprzowa z ,, kurnej chaty „

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 pełna łyżeczka miodu ( najlepiej wrzosowy ),1 łyżeczka musztardy lub ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
2 łyżki majeranku,1 łyżeczka mielonego jałowca,1 łyżeczka rozmarynu
4 wędzone śliwki,3 ząbki czosnku,4 suszone kapelusze grzybów
marchew 1/2 szt.
cebula 4 szt.
żubrówka 1 łyżka
wieprzowina 1/2 kg (chuda, od szynki)
olej 2 łyżki
piernik 2 łyżki (utarty)
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka wieprzowa z ,, kurnej chaty „

Zrobić pastę przyprawową z oleju , miodu , musztardy ( lub gorczycy ) , zmiażdżonego czosnku , mielonego jałowca , rozmarynu, majeranku , powidełek głogowych , wódki , soli . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 48 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Zetrzeć nadmiar przyprawy z mięsa i ułożyć w garnku .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i marchewkę . Podlać ½ szklanki wody .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąc mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać piernik i zagotować .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak