Sposób przygotowania

Umyte i dokładnie osuszone sałaty rzymskie kroję w paski (niecały 1 cm szerokości), stwardniałe liście przy łodydze, ok. 2-3 cm od końca, odrzucam, ponieważ są gorzkie.
Paski sałaty wrzucam do płaskiej, szerokiej miski.
Cebulkę kroję w szerokie krążki, kolendrę grubo siekam.
Cukinię kroję w długie, wąskie plasterki, marchewkę w małe słupki. Cukinię i marchewkę krótko podsmażam na patelni ze szczyptą soli u cukru, żeby zmiękły. Odstawiam warzywa do wystudzenia na papierowym ręczniku, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Składniki sosu (oprócz oleju) mieszam bardzo dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wlewam olej sezamowy i kukurydziany. Ponownie mieszam, żeby oleje połączył się z resztą składników. Jeżeli sos jest za gęsty, można dodać jeszcze soku z limonki lub cytryny, a jeśli za mało słony - łyżeczkę sosu sojowego.
Nie polecam natomiast dodawania do tego sosu soli, pieprzu lub wody!
Cukinię i marchewkę dodaję do sałaty z cebulką, delikatnie mieszam, posypuję kolendrą i równomiernie polewam sosem, ale dopiero 15 minut przed podaniem, wkładam do lodówki, żeby wszystko się schłodziło i przegryzło.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    takiego przepisu jeszcze nie widziałam, ciekawy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !