Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z sosem tajskim

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sałata rzymska 2 sztuki
cukinia 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
szczypior 1/4 pęczka
kolendra 5 gałązek
imbir 9 plasterków
papryczka chili 1 sztuka
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyżki
limonka 1 sztuka
olej sezamowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z sosem tajskim

Umyte i dokładnie osuszone sałaty rzymskie kroję w paski (niecały 1 cm szerokości), stwardniałe liście przy łodydze, ok. 2-3 cm od końca, odrzucam, ponieważ są gorzkie.
Paski sałaty wrzucam do płaskiej, szerokiej miski.
Cebulkę kroję w szerokie krążki, kolendrę grubo siekam.
Cukinię kroję w długie, wąskie plasterki, marchewkę w małe słupki. Cukinię i marchewkę krótko podsmażam na patelni ze szczyptą soli u cukru, żeby zmiękły. Odstawiam warzywa do wystudzenia na papierowym ręczniku, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Składniki sosu (oprócz oleju) mieszam bardzo dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wlewam olej sezamowy i kukurydziany. Ponownie mieszam, żeby oleje połączył się z resztą składników. Jeżeli sos jest za gęsty, można dodać jeszcze soku z limonki lub cytryny, a jeśli za mało słony - łyżeczkę sosu sojowego.
Nie polecam natomiast dodawania do tego sosu soli, pieprzu lub wody!
Cukinię i marchewkę dodaję do sałaty z cebulką, delikatnie mieszam, posypuję kolendrą i równomiernie polewam sosem, ale dopiero 15 minut przed podaniem, wkładam do lodówki, żeby wszystko się schłodziło i przegryzło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 05.09.2011 22:18
takiego przepisu jeszcze nie widziałam, ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak