Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jogurtowy ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 6 dag
masło 1/2 kostki
mąka 20 dag
śliwki 1 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 9 łyżeczek
jogurt 1 litr
cukier 15 dag
sok i skórka z jednej cytryny
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śmietana 30% 40 dag
żółtko jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jogurtowy ze śliwkami

Na ciasto: cukier puder, masło, mąka i żółtko. Wyrobić ciasto. Włożyć na 1/2 godz do lodówki. Ciastem wylepić spód i boki tortownicy (do wys.3 cm). Nakłuć widelcem, piec pół godz w temp.200 stopni. Pozostałe ciasto rozwałkować, wykroić listki, piec 8 min w tej samej temp. Przygotować masę: śliwki pokroić. Jogurt utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem, sokiem i skórką z cytryny. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę i 3/4 kg śliwek. Masę rozprowadzić po cieście, ozdobić resztą owoców i listkami z ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak