Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić i ostudzić.
Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.
Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.
Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki.
Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po łyżce jagód i zlepić formując bułeczki.
Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.

Lekko przestudzone posmarować lukrem.

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Przypomniały mi się wakacje, ja byłam nad morzem na plaży, codziennie słyszałam takim krzykliwym głosem \"Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaagodzianki świeże!!!!!\" :) Pyszne!
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    W sezonie jagodowym nie wyobrażam sobie,aby choć raz ich nie zrobić.Oj,narobiłaś mi apetytu na nie.
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Ja mam jeszcze trochę mrożonych jagód, więc jak się lepiej poczuję to upiekę.
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    jagody czekają ,biorę się do roboty....
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    pysznosci
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Tyyyle pysznych jagodzianek, czy załapię się choć na jedną ?:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    pysznosci :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !