Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko
masło 5 dag
mleko 1/2 szklanki
drożdże 2 dag
cukier
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki drożdżowe

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i jajo, wlać roztopione i ostudzone masło, posolić. Wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, odrywać po kawałku, rozgniatać na płaski placek, nadziewać i zlepiać. Smażyć w głębokim tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak