Sposób przygotowania

Truskawki lekko rozmrozić, wrzucić do rondelka, dodać trochę wody, sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu 15-20 minut aż truskawki zmiękną. Można je dodatkowo rozdrobnić widelcem albo przecisnąć przez sitko.

Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Do mleka dodać jajko i olej. Połączyć wszystkie składniki na gładką masę. Może być gęsta.
Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem do uzyskania złocistego koloru. Rozmiar placuszków zależy od Was. Ja dawałam 2 łyżki ciasta na jeden placuszek i rozsmarowywałam na niewielki okręgi.

Usmażone placki ułożyć jeden na drugim na talerzu i polać sosem truskawkowym. Do tego tylko zrobić kawę i pożywne śniadanie gotowe :)

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !