Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z klopsikami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 sztuk
mięso mielone 300 g
jajko 1 sztuka
cukinia 1,5 sztuki
szczypiorek 6 łyżek
natka pietruszki 3 łyżki
pomidory 4 sztuki
cebula 1 sztuka
chili Prymat 0,5 łyżeczki
papryka mielona 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
ser żółty 150 g
rozmaryn 0,5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 0,5 łyżeczki
oliwa 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z klopsikami

Kroki postępowania

1
Kartofle ugotowałam w mundurkach, obrałam, każdego przekroiłam na pół, przełożyłam do miski, zalałam marynatą sporządzoną z tymianku, rozmarynu, łyżeczki octu, płaskiej łyżeczki soli i 2-ch łyżek oliwy. Dokładnie wymieszałam, odstawiłam.
Cukinie umyłam, pokroiłam w talarki, przełożyłam do drugiej miski, zalałam marynatą z płaskiej łyżeczki soli, cukru, ziół prowansalskich i 2-ch łyżek oliwy. Wymieszałam i odstawiłam.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w ćwiartki.
Krok 1 - Zapiekanka z klopsikami foto
2
W czasie, kiedy warzywa się marynowały, zrobiłam klopsiki.
Mięso, szczypiorek, jajko, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili, pieprz, płaską łyżeczkę soli, majeranek ( suszonego ok. 1 i 1/2 łyżeczki, świeżego posiekanego ok. 2 łyżki) dokładnie wymieszałam. Formowałam małe kulki, obtoczyłam w mące, na 2-ch łyżkach rozgrzanej oliwy krótko obsmażyłam na silnym ogniu.
Krok 2 - Zapiekanka z klopsikami foto
3
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam zamarynowane plasterki cukinii, drugą warstwą połówki ziemniaków na przemian z klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka.
Krok 3 - Zapiekanka z klopsikami foto
4
Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu), zapiekałam ok. 15-20 minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się pomarszczyły. Wtedy wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne 10-15 minut aż ser się dokładnie roztopił, ale nie podpiekł.
Podawałam z surówką.
Krok 4 - Zapiekanka z klopsikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 09.11.2012 21:19
bogactwo smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak