Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 450 gram
sól 1 łyżeczka
drożdże świeże 16 gram
oliwa 2 łyżka
mleko 250 ml
cebula 2 sztuka
pieczarki 250 gram
boczek 200 gram
żółty ser 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć. Dodac grzyby i smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć z palnika, dodać podsmażony wcześniej boczek, oregano i przyprawy.

Mąkę przesiać do miski (część mąki pszennej zastąpiłam razową), dodać sól, wmieszać drożdże (jeśli świeże to zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto na stolnicy, aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę, umieścić w naczyniu i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło. Na połowę każdego nałożyć wybrane nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Posypać startym serem. Ciasto zgiąć w połowie, brzegi dobrze skleić. Uformowane pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 09.11.2011 22:13
ciekawy przepis
Beatris 05.09.2011 11:21
Aż zrobiłam się głodna.
przejs 04.09.2011 10:14
pięknie wygląda!
kriso 03.09.2011 22:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak