Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć. Dodac grzyby i smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć z palnika, dodać podsmażony wcześniej boczek, oregano i przyprawy.

Mąkę przesiać do miski (część mąki pszennej zastąpiłam razową), dodać sól, wmieszać drożdże (jeśli świeże to zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto na stolnicy, aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę, umieścić w naczyniu i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło. Na połowę każdego nałożyć wybrane nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Posypać startym serem. Ciasto zgiąć w połowie, brzegi dobrze skleić. Uformowane pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Smacznego! :)

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    przejs

    pięknie wygląda!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Aż zrobiłam się głodna.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Weronika_eM

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !