Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitny krem z kalafiora

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalafior 600 gram
marchewka 1 sztuka
seler 1/4 sztuka
por 1-2 sztuka
serek śmietankowy 100 gram
mleko 1 szklanka
bulion 4 szklanka
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitny krem z kalafiora

Kalafiora podzielić na drobne kawałki. Pora i selera pokroić na małe kawałki. Razem z kalafiorem zalać w garnku mlekiem i bulionem. Dodać MARCHEWKĘ W CAŁOŚCI. (Uwaga: marchewkę dodajemy w całości, po to aby było ją łatwiej wyjąć z zupy przed miksowaniem. Gdybyśmy tego nie zrobili zupa straciłaby swój kremowy kolor!). Dodajemy przyprawy: 1 liść laurowy, po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.

Zupę gotować około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser śmietankowy.

WYJĄĆ Z ZUPY MARCHEWKĘ I PRZYPRAWY. (przyprawy można wcześniej włożyć do gazy i zawiązać sznureczkiem aby łatwiej je wyciągnąć później).

Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chojłówna 17.10.2011 11:26
wspaniały:)
przejs 16.09.2011 16:27
ekskluzywnie się prezentuje
GGABI 09.09.2011 18:03
super krem
pioge7 03.09.2011 21:11
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak