Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z serem pleśniowym i groszkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karbowana salata 2 garście
cebula biała 1/2 sztuki
pomidorki cherry 6 sztuk
zielony groszek 2 łyżki
awokado 1 sztuka
jajko
oliwa
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
pieprz
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z serem pleśniowym i groszkiem

Zielony groszek (możemy zastąpić świeży mrożonym, ale nie groszkiem z puszki!) zalewamy wrzątkiem i gotujemy 2-3 min, następnie odsączamy na sitku.
Na talerzu układamy sałatę, pokrojone plasterki i skropione sokiem z cytryny awokado, połówki pomidorków koktajlowych i talarki białej cebuli. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Ser kroimy na plastry grubości ok. 5 mm. Panierujemy dwa razy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy krótko na rozgrzanej patelni. Tym sposobem ser nam nie wypłynie z panierki. Usmażony wykładamy do odsączenia tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerz z sałatką, posypujemy zielonym groszkiem i listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak