Sposób przygotowania

Makaron domowy to wbrew pozorom bardzo proste do przygotowania danie.polecam spróbować choć raz i się przekonać .Efekt naprawdę jest tego wart!

Z mąki usypujemy kopczyk , wbijamy do niego jajka. Wyrabiamy . Ciasto powinno być dość twarde ale elastyczne.jeśli więc jest za twarde-dodajemy odrobinkę wody, jeśli za miękkie-odrobinkę mąki. Ciasto wyrabiamy starannie, aż przestanie się lepić do rąk i będzie gładziutkie. Odstawiamy na parę minut aby odpoczęło.

Posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto bardzo cienko. Kroimy na paseczki. Można robić to ręcznie, można również specjalną maszynką do makaronu, która najpierw wałkuje ciasto, potem je kroi

Makaron można wysuszyć i przechowywać do kilku miesięcy w szczelnym pojemniku, musimy jednak pamiętać, że taki makaron musi być bardzo dobrze wysuszony.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna/HerLife

    Domowy makaron zawsze najlepszy :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    mniam, też taki robię, jest pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    taki jest najlepszy!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    i do tego pyszny rosół...
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    domowy najlepszy
  • 1
    original
    Opublikowano

    marchewka

    nie ma to jak makaron domowy
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    doskonały - najlepszy
  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    zawsze mile widziany

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !