Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka serowo-makaronowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makron świderki 1/2 kg
wędzony boczek 20 dag
jajko 4
mleko 1,5 szklanki
olej 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka serowo-makaronowa

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie lekko twardawy, odcedź go na sicie i dokładnie przepłucz zimną wodą.
Boczek pokrój na drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju, aż stanie się chrupiący. Odstaw do lekkie przestudzenia.
Jajka roztrzep z mlekiem, dodaj skwarki (tłuszcz możesz odlać), natkę pietruszki i 3/4 sera.
Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zalej masą jajeczną. Posyp pozostałym serem i tartą bułką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut, aż masa się zetnie, a wierzch uzyska piękny, brązowy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak