Sposób przygotowania

Tortellini podgotować według przepisu na opakowaniu. Najlepiej jednak skrócić czas podany na opakowaniu, żeby tortellini nie było zbyt rozgotowane. Najlepsze tortellini jest wtedy, gdy jest jeszcze lekko twardawe. Gdy kupuje się tortellini garmażeryjne, wtedy nie trzeba go już podgotowywać. Należy jednak pamiętać, żeby kupić wtedy większą wagowo paczkę - 500g

Następnie przygotowuję mięso. Mięso krótko podsmażyć na oliwie (tylko tyle, żeby nie było surowe), na koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i chwileczkę potrzymać jeszcze na ogniu.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na spód ułożyć połowę przygotowanego tortellini, na to wyłożyć połowę mięsa mielonego, całość posypać startym żółtym serem, czynność powtórzyć do wyczerpania składników.

Na koniec wymieszać rozdrobnione pomidory z puszki (razem z zalewą) z solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowanym sosem pomidorowym polać przygotowaną zapiekankę, Górę posypać resztą startego żółtego sera.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około pół godziny w temperaturze około 200 st.

Przed podanie udekorować świeżą bazylią

Ja zapiekankę podaję z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kupuję gęsty jogurt grecki albo bałkański. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję około dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodaję poszatkowany świeży szczypiorek albo suchy koperek (zależy co mam akurat pod ręką). Całość mieszam. Wstawiam na około godzinę do lodówki. Sos najlepiej przygotować nim się zacznie robić zapiekankę. Wtedy spokojnie może chłodzić się już w lodówce.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    isetta

    uwielbiam tortellini! koniecznie wypróbuję :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !